dinsdag 3 mei 2011

Omdat de sla nog niet volgroeit is... wilde planten eten

In de koude kas zal de sla inmiddels al volgroeit zijn, maar in de volle grond nog niet, althans, niet bij mij op het dak zonder vliesdoek. De eerste radijsjes zitten al wel in de sla en de rucolablaadjes ook, maar het eerste kropje is nog in aanbouw. (Overigens goed opletten met zaaien van sla, sommige slasoorten hebben een koude nacht nodig om te ontkiemen) 

Omdat ik toch graag groente eet en geen zin had in de supermarkt, ben ik op zoek gegaan naar lekkere verse brandnetel. Dus daarom ben ik naar de rand van een sloot gefietst. 

Brandnetel aan de rand van de sloot ©Dakboerin


Of deze groente biologisch is? Ik denk het wel. Er zal geen parkbeheerder bedenken dat op die plek brandnetel moet groeien en die met zaadjes langs de sloot brandnetel gaat inzaaien. Kunstmest zal ook niet van toepassing zijn. Hoewel het oppassen is met plekken waar mest van honden ligt! Die moet je vermijden, want buiten dat hondenpoep buitengewoon vies is, is het ook niet gezond. 

Het zou overigens wel een stunt zijn om een heel dak te verbouwen met brandnetel: voor thee, geroerbakte groente, voor natuurgeneesmiddelen en voor kleding: neteldoek. Vroeger werd de brandnetel verbouwd voor die kledingvezels. Hennep won de strijd wat dat betreft, omdat die beter te verbouwen bleek.

Echter, brandnetel is geweldig! Als thee heeft het een reinigende werking, maar die werking heeft het ook op de grond als er teveel stikstof in zit. Soms verschijnt een brandnetel gewoon als er bijvoorbeeld veel plantenresten zijn op te ruimen. En als het werk erop zit verdwijnt hij ook weer. In de soep heeft brandnetel een versterkende werking: foliumzuur, ijzer, vitaminen; supergezond dus. En niet te vergeten: erg lekker! Perfect eten tussen de kolen en de winterpeen en de eerste slakropjes in de lente door. Of gewoon als je eens zin in iets anders hebt. Ook ideaal om je schoonouders een beetje op stang te jagen ;-). 


Recept brandnetelsoep: ( 4 personen)

> brandnetel, vers geplukt (met handschoenen aan, schaartje mee en vooral de toppen en jonge blaadjes, de takken moet je niet in de soep doen), een zakje vol, vergelijkbaar met andere slinkgroenten als spinazie. 
> 2 aardappelen in blokjes
> lente-uitje als die er al is, anders gewone ui
> 2 teentjes knoflook
> stukje verse peper
> room kan je gebruiken om het af te maken

Schil de aardappelen en snijdt ze in blokjes, fruit ze, samen met de geschilde en gesneden ui en iets later de knoflook en de peper. Laat de knoflook en peper slechts kort mee fruiten. Giet warme groentebouillon erbij (ongeveer een liter), laat de aardappel zacht koken en dan nog 10 minuten de goed gewassen brandnetel erbij. Blender erdoor en als het goed is, is hij meteen op smaak. Room op tafel voor de liefhebbers. 




  

1 opmerking:

  1. Heb je er al eens aan gedacht om pesto van brandnetels te maken? Minder sterk van smaak van gewone van basilicum, maar leuk om mensen eens voor te zetten.. Zie http://www.eediete.nl/keuken/?p=654

    BeantwoordenVerwijderen