zondag 13 februari 2011

Is Triodos nu wel of niet de beste voor biologische boeren?

Zoals ik in een eerdere blogpost schreef, was ik onder de indruk van de reclame van de Triodosbank. Erg spitsvondig, relevant en actueel. Ze hebben, zoals ik dat nu zie, een goed reclamebureau in dienst.

Ik hoorde namelijk laatst iets over opvolgers van biologisch (dynamische) bedrijven. Het is nog steeds heel moeilijk om als ondernemer zonder ouders met een boerderij, een boerderij over te nemen. Een bedrijf kan wel een miljoen of meer waard zijn. Krijg dat maar eens gefinancierd door een bank. Je hebt meer kans als dakboerin bijvoorbeeld of als tuinder van een community supported agriculture tuinderij, waarbij je klein begint of begint met een startkapitaal dat door een stichting met afnemers wordt gedragen.

Toen iemand mij dat vertelde, vroeg ik hoe dat dan zit met de Triodosbank, die helpt toch duurzame initiatieven? En daar vallen biologische agrarische ondernemingen toch ook onder? Volgens mijn gesprekspartner was de Rabobank (de Raiffeisen Boerenleenbank) nog steeds de beste voor boeren qua krediet en rente en waren de boeren een beetje geïrriteerd door de Triodosbank.

Triodos



Rabobank


Nu werd mijn eerste bankrekening ook bij de Rabobank geopend en heb ik die rekening nog steeds en ben ik niet ontevreden (af en toe over klantvriendelijkheid, maar dat ligt aan personen en niet aan de bank). Maar ik dacht echt dat de Triodosbank een verfrissende kijk op zaken heeft en duurzame initiatieven met groot idealisme ondersteunt en heb daar mijn zakenrekening geopend. En dat is óók zo dat ze veel mooie projecten steunen. Kijk maar eens op deze kaart. Als klant van de Triodos heb je hiermee het gevoel dat je geld goed besteed wordt. Dat is bij een andere banken wel anders geweest, bij de DSB, om maar eens wat te noemen.

 Maar hoe zit het met de voorwaarden om te lenen als bedrijf? Of als boer? Er zijn nu heel wat varkensboeren die geld moeten lenen om hun bedrijf overeind te houden, omdat de prijs van de varkens onder de kostprijs ligt. In de hoop op betere tijden en het geld weer terug te verdienen, worden flinke bedragen geleend. Is de Rabobank daar gemakkelijker in? En is de rente lager?

Daar is op internet niet gemakkelijk achter te komen. Verder dan een indicatie, zoals hier bij de Rabobank of een indicatie, zoals hier bij de Triodosbank kom je niet. Wel is het leuk om te zien dat de Rabobank een keuze heeft van 3 sectoren waarin je zakelijke financiering kunt afsluiten:


legend In welke sector is uw bedrijf actief?

En bij de Triodosbank staat de biologische landbouw ook bovenaan het lijstje. Zij leggen bovendien wat verschillende mogelijkheden uit, hoewel er ook hier geen getallen te vinden zijn. Ik heb dus nog geen idee van rentes en voorwaarden, maar ik weet wel dat de Triodos het voor een consument als ik, voor een startende ondernemer als ik, het inzichtelijker en aantrekkelijker maakt om je bij deze bank aan te sluiten. Het is zo'n slimme contructie (marketingstrategie) om op je site een voorbeeldprojecten als Loverendale, Smile Fruit en Sjaak Twist te laten zien, onder het kopje mijn geld gaat goed. Als immers 1 biologisch schaap over de dam is....

1 opmerking:

  1. Beste Dakboerin,
    Ikzelf ga voor de ASNbank maar ik zit dan ook niet in de agrarische sector.
    Ik lees er wel graag over, vooral hier, inspirerende blogs en ik geef er dan ook een blog-award voor. Hier heb ik wel even over moeten denken omdat het me eerst teveel aan een soort 'kettingbrief' deed denken maar heb besloten dat het toch een leuke manier is van meer bloglezers werven.
    Ik hoop dat het in 'goede aarde' valt. Groet, MN

    BeantwoordenVerwijderen