maandag 6 december 2010

De Dakboerin echt van start

Beeld uit de presentatie voor een Leuker Haarlem

De Dakboerin gaat los! Vanaf vandaag wordt er vaart achter gezet om de plannen van de Dakboerin vorm te geven. Inhoudelijk, bedrijfstechnisch, aangezicht, alles wordt bekeken. www.dakboerin.nl is vandaag geclaimed en daarmee in ieder geval de digitale opening van een nieuw bedrijf. In maart moet de eerste aanleg van een groentedaktuin beginnen. De moed om te beginnen heb ik gevat door een aantal goede gesprekken, waaronder die bij de Leuker Haarlem ideeënmarkt en met de Dakdokters in Amsterdam.



alle goeds komt van boven....

De Dakboerin onderzoekt de mogelijkheden om op daken van bedrijven in de grote steden biologische groenten en vruchten te verbouwen die beneden in de kantine worden gegeten.

De Dakboerin is een startend initiatief. Ze speelt in op de gedachte dat straks de vraag naar biologische producten groter wordt dan het aanbod en de transportkosten van producten van agrarische bedrijven naar grote steden steeds hoger. Daarom zoekt de Dakboerin het dichter bij huis èn hogerop. Door samen te werken met bijvoorbeeld bedrijfskantines, restaurants en scholen die een plat dak hebben, legt gezond eten de kortste weg af die te bedenken is.

Het zijn biologische groenten en vruchten die met behulp van natuurlijke energiebronnen worden gekweekt. Op een dak is veel zon en regen en daar moet handig gebruik van worden gemaakt. Daarnaast zullen nieuwe technieken worden gebruikt die ook op lichtere dakconstructies kunnen worden geplaatst. En dan is het voordeel van CO2 opname in de stad, het vasthouden van water en alle andere voordelen van groendaken nog niet genoemd. Tot slot: tuinieren is ontspannend en sociaal. Een bedrijf kan de daktuin inzetten als alternatief voor het koffie-apparaat. Zo kan iedereen een dakboer of dakboerin worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten