zondag 19 september 2010

Begonnen!

Afgelopen donderdag ben ik begonnen met de eerste lessen op de Warmonderhof, samen met 19 andere studenten. Drie ervan doen niveau 2, de anderen, zoals ik, niveau 3 (waarin een stukje ondernemerschap zit). Na wat huishoudelijke mededelingen over de Warmonderhof en hoe het komend jaar eruit komt te zien, kregen we onze eerste les techniek: de trekker.

Buiten dat een trekker ongelofelijk veel hendels, pedalen en knopjes heeft (en daarmee functies), vond ik het verhaal over de, ik noem het 'spiraalvergroting', interessant. Hoe groter je trekker, des te zwaarder hij is en hoe dichter hij de grond indrukt, hoe groter je ploeg moet zijn om de grond weer los te trekken en hoe zwaarder je trekker moet zijn om dit te kunnen doen. Mechanisatie in de BD Landbouw is daarom gering en ondersteunend. Liever 2 weken oogsten en heen en weer met een kleine trekker met wagen dan in 1 dag alles doen en de grond voor veel langere tijd dan 2 weken verpesten.

Tekening van een 100 pk trekker, ongeveer 4000 kg zwaar.
Op de donderdagavond hebben we de echte trekkers bekeken en de onderdelen benoemd. Ik was redelijk jaloers op de niveau 2 mensen die de volgende dag trekker mochten rijden. Wij kregen die dag les over veehouderij en konden een stukje volgen van een themadag over koeien mèt of zonder hoorns. 's Middags was de discussie waarbij boze boeren (fundi's of fundamentalisten) wegliepen: zij vonden dat eenmaal besloten was de hoorns erop te laten, je dat gewoon moest doen als boer. De reali's of realisten vinden experiment belangrijk en vinden het goed dat boer Jan Bruins fokt met een ongehoornd ras om later te bekijken of het goed is. Van hoorns afzagen is sowieso geen sprake, dat doen alleen de gangbare boeren.

De discussie over hoorns

Ik kan hier nog veel meer over vertellen, bijvoorbeeld dat in Siberië en Finland ongehoornde rassen rondlopen en aan de evenaar koeien met enorme hoorns. En dat het met geweien precies andersom is, met de enorme elandgeweien in het noorden en de ienimiene stompjes bij de evenaar. En waarom? Geen idee. Onze conclusie was dat er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar dit soort fenomenen en de functies ervan. Dat er in Nederland nu koeien met hoorns rondlopen, lijkt met het klimaat te maken te hebben en als je de meest natuurlijke weg wil volgens, lijkt dat deze weg te zijn.

Overigens is de discussie er, omdat koeien zonder hoorns in een kleinere ruimte kunnen leven en je dus iets meer koeien kan houden, iets meer melk en mest kan produceren en dus iets meer geld kan verdienen. Tsja, dat is ontnuchterend: niet alleen in de fotografie, ook in de landbouw draait het soms gewoon om geld.



Ik genoot gewoon van deze 2 dagen en van mijn kampeeractie naast de school met een mooie zonsopgang over de tuinderij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten